-
Šogad Zaubes savvaļas kulinārā festivāla ietvaros vēl nebijis pasākums - LEJASEZERA GARŠAS SVĒTKI, jeb vakara mielasts deviņās kārtās.
Te savu meistarību kopīgi demonstrēs izcili Amatas novada pavāri, mājražotāji, mednieki un makšķernieki. Šeit mīlestība pret dabu un paaudžu paaudzēs mantotās kulinārās prasmes savīsies ar augsti profesionālu pavāru radītajām garšām.
Ikviens no deviņiem ēdieniem būs pagatavots no produktiem, kas auguši un iegūti Zaubes tuvumā. Mielastā baudīsiet bagātīgas dažādu medījumu uzkodas un savvaļas produktu zupas, foreli, kas augusi Amatas upes ūdeņos, nedaudz eksotiskos salātus no kvinojas, kas no Andu kalniem nonākusi Skujenes pusē, lauku viesnīcas “Kārļamuiža” īpašo desertu un vietējās toršu meistares knapkūciņas, kuru sastāvdaļas atsauks atmiņā bērnības garšu. Galveno ēdienu - brieža cepeti, kas lēni tapināts trīs dienas, gatavos viens no Latvijas izcilākajiem pavāriem Dzintars Kristovskis. Būs gan mājas alus, gan stiprāka alternatīva ar savvaļas garšām.
Sirsnīgi personiskas šīs vakariņas padarīs tikšanās ar katras mielasta kārtas gatavotājiem un viņu stāsti par izmantotajām receptēm, redzējumu par produktu dabīgumu, garšu niansēm un viņu personīgo harmoniju ar dabu.
Īpaši priecīgu svētku noskaņu radīs “Jonathan Restaurant” Inas Poliščenko un Jāna Viļumova sarūpētais pārsteigums.
Mielastam izvēlētā vieta ir iedvesmojoša un simboliska – ozolu pavēnī, zem viena no desmit Latvijas dižākajiem ozoliem – aptuveni 350 gadus senā un apkārtmērā vairāk nekā 8 metrus raženā Zaubes dižozola
Mielastu tradīciju aizsāka Zaubes vietējais mednieku un makšķernieku klubs, kas rīkoja ezeru svētkus sev un iedzīvotājiem, lai kopā priecātos un atcerētos, ka no dabas jāņem saprātīgi reizē atdarot dabai ar rūpēm un gādību. Arī šajās vakariņās, kas izaugušas no vietējām tradīcijām, svinēsim dabas burvību visās tās izpausmēs vienlaikus parūpējoties arī par paliekošām vērtībām mūsu apkārtnē. Nākot uz vakariņām jūs atbalstīsiet vietējo iniciatīvu - dižkoku un parka sakārtošanu, jo 30% no ieņēmumiem tiks novirzīti šim mērķim.
Tiekamies Zaubē 14.jūlijā!
Mielasta sākums pulksten 19.00, ierašanās no 18:40-19:00, vietu skaits - ierobežots un biļetes pieejamas tikai iepriekš pārdošanā. Līdz 8.jūlijam: 50.00 EUR, vēlāk, līdz 10.jūlijam: 70.00 EUR. Bērniem līdz 12. gadiem jāiegādājas bezmaksas biļete (jo mums jāparedz vietu skaits), bet no 12 gadu vecuma pilnas cenas biļete. Cenā iekļauta arī ieeja festivāla maksas zonā un zaļumballē.
Zaubes savvaļas kulinārais festivāls sākas pl. 13:00 un arī to esat laipni aicināti izbaudīt. Šogad tas būs sevišķi interesants un daudzveidīgs:
GARŠU TIRGUS, kas atvērts visiem bez ieejas maksas ar garšīgu un skaistu lietu tirdziņu, dažādu festivāla tematikai atlasītu ēdināšanas uzņēmumu piedāvājumu, pašdarbnieku un viesmākslinieku priekšnesumiem, kartupeļu mizošanas un gurķu sālīšanas konkursiem.
GARŠU EKSPERTU PARKS, kurā gardumlietu ražotāji ļaus savu produkciju pagaršot, norisināsies pavārmākslas meistarklases un dietologs Andris Brēmanis stāstīs par sezonālo dabas velšu pielietojumu veselīgā uzturā un kopā ar apmeklētājiem arī pagatavos kādu veselīgu ēdienu. Aktīvi varēs izpausties radošajās vai kulinārās darbnīcās. Dažādu valstu pārstāvētā pavāru sacensībā būs iespēja novērtēt profesionāļu varēšanu savvaļas produktu izmantošanā. Neiztrūkstošs būs arī tautā iemīļotais konkurss “Labākā lauku torte”. Dabas harmonijas, skaņu un gaismu pilna būs arī festivāla koncertu daļa – gan pašiem mazākajiem gardēžiem ar Edgara Raginska trio "Baltie vili", gan pieaugušajiem ar Nila Īles grupu "Kanisaifa" u.c.
PIEDZĪVOJUMU GARŠA aktīvākajiem festivāla apmeklētājiem – loka šaušana, Rupuču laivas, SUP’i, lielāki un mazāki četrkājainie cilvēku draugi – poniji izjādēm un zirgu rati kā arī citas izklaides ar brīvības sajūtu un adrenalīna devu, ko sniedz dabas baudīšana.
ZAĻUMBALLE LABAS MŪZIKAS GARDĒŽIEM.Ballēšanās līdz rīta gaismai!
Festivāla precizēta programma– drīzumā un pamazām šeit un www.wildfoodfest.lv