Zaubes savvaļas festivāla aizsākumi meklējami jau vairāk nekā piecus gadus atpakaļ, kad vietējais Zaubes mednieku un makšķernieku kolektīvs organizēja mednieku svētkus sev, vietējiem iedzīvotājiem un viesiem.
Lai akcentētu mūsu dabas un bagātības un no paaudzes paaudzē glabātās kulinārās tradīcijas, šogad festivālā darbosies tematiskās zonas – “Mežs”, “Ūdeņi”, “Pļava”, “Dzērieni”.
Pati svētku būtība nav mainījusies. Meža zonā Zaubes mednieku un makšķernieku kolektīvs gatavos medījumu degustācijas no savām receptēm. Uz iesma atkal griezīsies vesela mežacūka, katlā burbuļos īsta mednieku zupa, cepsies buka šašliks, būs aukstās uzkodas no dažādiem medījumiem – aļņa, brieža, bebra, mežacūkas. Uz karstiem akmeņiem ceps steiku. Apmeklētāji varēs nogaršot priežu čiekuru sīrupu un citus no meža veltēm gatavotus labumus.
Ūdens zonā no kūpinātavām tiks ņemtas svaigi kūpinātas ezera zivis un uz ugunskura vārīta zivju zupa. Būs iespēja veldzēt slāpes ar dažādu avotu ūdeņiem un salīdzināt to garšas.
Pļavas zonā uzmanība tiks pievērsta pļavu augiem – piemēram, pienenēm, nātrēm un ko no tām var pagatavot, būs siera siešana no bioloģiska piena un skaidrots, kāda nozīme tam, ka govis brīvi ganās pļavās ēdot dabīgu zāli. Šeit pat varēs uzzināt par Latvijas apstākļiem jaunu kultūru – kvinoju, kas naski aug kopā ar Latvijas nezālēm, un nogaršot no tās gatavotas pankūkas ar gardām mērcītēm un Zaubes pļavās vākto tēju.
“Dabas dzērieni” zonā darbosies organizācija par labu alu, kas demonstrēs kā mājas pagatavot alu un dos degustēt dažādus no vaivariņiem, pelašķiem, kadiķogām u.c gatavotus alus. Savas vīnus un dzērienu pagatavošanas prasmes demonstrēs “Zilvera vīni”. Kafija būs no vietējas izcelsmes produkta – ozolzīlēm. Par stiprajiem alkoholiskajiem uzlējumiem uz meža ogām stāstīs “ veselības laboratorija”. Par bērzu sulu izmantošanu varēs uzzināt “Birzī” meistariem.
Par vēderpriekiem rūpēsies “Restorāns 3” sadarbojoties ar Vienkoču parku ēdiena estētiskajā noformējumā, “Lustīgie meistari”, kas aicinās uz klimpu meistarklasēm, “Skrīveru saldējums” un “Līgatnes saldējums”, būs arī picas un “veselīgie” burgeri.
Par festivāla atmosfēru rūpēsies pasākuma vadītājs Roberto Meloni, pūtēju orķestris “Cēsis”, Kārlis Kazāks, bet vakara izskaņā zaļumballi spēlēs grupa “Kārklu blūzs”, bet bufeti nodrošināt Nītaures kafejnīca “Runčuks”. Varēs noskatīties VFS filmas “Ēst ir tavā dabā” filmas par šefpavāru piedzīvojumiem dabā.
Festivāla ietvaros pirmo reizi notiks konkurss “Labākā lauku torte”, kur kopā ar TV raidījuma “Kūku kari” vadītāju Ilzi Briedi tiks noskaidroti konkursa uzvarētāji. Konkursu organizē Amatas novada pašvaldība, atbalsta un balvas nodrošina uzņēmumi “Dobeles dzirnavnieks”, “Dansukker”, viesnīca “Annas Hotel”, “Restorāns 3”.
Zaubes savvaļas kulinārajā festivāls ir ne tikai gardēžiem, bet arī ikvienam, kuram tuva ir savvaļas tēma – kā izmantot to, ko daba mums dod un ņemt to prātīgi.
Zaubes savvaļas kulinārais festivāls ir iekļauts arī “Eiropas gastronomijas Riga-Gauja reģiona” pasākumu plānā.
Biļešu cenas, kur IEKĻAUTAS degustācijas visās tematiskajās zonās - "MEŽS", '"ŪDEŅI", "PĻAVA", "DABAS DZĒRIENI":
- Pieaugušajiem - 7.00 EUR (kur bonusā dāvinām arī zaļumballes apmeklējumu)
- Bērniem (12 - 18 gadi) - 3.00 EUR (ar zaļumballi bonusā)
- Biļete TIKAI zaļumballei (tiem, kuri nepiedalās dienas pasākumā) - 2,50 EUR
www.wildfoodfest.lv